Veldrijden‎ > ‎

Termen


Dugast

Populairste bandenfabrikant in het veldritmilieu

Tufo

Bandenfabrikant

Challenge

Bandenfabrikant

Pipistrello

Profiel van een band. Pipistrello heeft bijna geen profiel.

Grifo

Profiel van een band. Grifo is een allroundprofiel die uit heel kleine diamantvormpjes bestaat. Het grootste deel van de crossen wordt op dit soort type afgewerkt.

Rhino

Profiel van een band. Rhino is een heel grof en zwaar profiel dat gebruikt wordt voor modderige en technische parcoursen waar je veel schuift.

Bandbreedte

Volgens de regels van de UCI bedraagt de maximale bandbreedte 33mm, vroeger bedroeg de maximale breedte 35 mm, maar sinds het seizoen 2010-2011 werd deze gereduceerd. Bij een grotere bandbreedte ondervind je meer weerstand op het asfalt.

Crossbanden zijn breder t.o.v. een racefietsband om meer grip te krijgen

Bandenspanning

Bandenspanning hangt af van het parcours en van het gewicht. Iemand die 70 kg weegt zal een hogere bandenspanning hebben dan iemand die 65 kg weegt.

80%-regel

De jury mag renners uit koers halen die tachtig procent achter liggen op de rondetijd van de leider.

Belgacom snelste ronde

De Belgacom snelste ronde deed zijn intrede in de GvA-Trofee 2010-2011 en wil de veldrijder belonen die de snelste rondetijd laat opmeten en dit is niet noodzakelijk de winnaar van de veldrit.

De winnaar krijgt van Belgacom een cheque ter waarde van 1000 euro. Ook de nummers 2 en 3 worden beloond en krijgen respectievelijk 500 en 250 euro.

Hole Shot

De renner die als eerste het veld induikt (na een bocht) en het pak leidt.

Bunny hop

De fiets in de lucht trekken wanneer er over balkjes, boomstammen of grachten gesprongen wordt.

Wereldkampioenschap

Een internationale wedstrijd waarbij de beste renner de regenboogtrui in ontvangst mag nemen.

Nationaal kampioenschap

Een wedstrijd waaraan enkel renners van het organiserend land mogen deelnemen. De winnaar wordt beschouwd als de beste renner van het land en draagt de kampioenentrui, een trui in de kleuren van het land.

Superprestige

Oudste regelmatigheidscriterium, voor het eerst georganiseerd in het seizoen '82-'83

GvA-Trofee

Regelmatigheidscriterium, voor het eerste georganiseerd in het seizoen '87-'88

Wereldbeker veldrijden

Regelmatigheidscriterium door de UCI voor het eerste georganiseerd in het seizoen '93-'94

UCI Ranking

De UCI Ranking is een rangschikking waarin elke cross van de UCI wordt opgenomen. Er zijn verschillende categorieën waarin veldrijders punten kunnen verdienen. Deze ranking bepaalt de startvolgorde in de cross.

Soudal Classics

De Soudal Classics is een regelmatigheidscriterium georganiseerd door Golazo en gesponsord door Soudal. Deze is de opvolger van de Fidea Cyclocross Classics.

Offroadklassement

Het offroadklassement moet een regelmatigheidscriterium worden voor renners die het naast de weg zoeken, veldrijders en mountainbikers.

Het klassement zou vier mountainbikewedstrijden bevatten in de zomer en vier veldritten in de winter. Op het eind van het jaar volgt een prijzenpot. Als alles verloopt zoals gepland, moet er gestart worden in het seizoen 2012.

Vlaamse Cyclocross Cup

De Vlaamse Cyclocross Cup is een regelmatigheidscriterium voor elites zonder contract, beloften, junioren, nieuwelingen, amateurs + Masters A, Masters B en Masters C.

De Moedige Veldrijder

De Moedige Veldrijder is een regelmatigheidscriterium voor elites zonder contract, beloften, junioren, nieuwelingen, amateurs + Masters A, Masters B en Masters C.

Balkjes

Een hindernis die de veldrijders als springend of al lopend nemen. Vroeger moesten de balkjes 40 cm hoog zijn, nu mogen die lager zijn. De afstand tussen de balkjes mag zes meter bedragen.

Zandbak

Een kunstmatig aangelegd stuk met zand met een lengte van 40 tot 80 meter.

Bevoorrading

Wanneer de temperatuur tijdens een cross meer dan 20 graden bedraagt, mag de renner drinken. Hij doet dit door in de materiaalpost binnen te komen. In de eerste en twee laatste rondes is het niet toegelaten om te bevoorraden.

Startorde

De UCI Ranking bepaalt de startvolgorde in de cross.

Valse start

Wanneer een veldrijder te vroeg start wordt hij uitgesloten uit de wedstrijd.

Materiaalpost

Een veldrijder beschikt over verschillende fietsen, bij pech komt hij de materiaalpost binnen om te wisselen van fiets. Er wordt ook gewisseld om de bandenspanning aan te passen, wanneer de fiets te vuil is (modder) etc.

Bij Wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden moet de totale ruimte van de materiaalpost minstens 70 meter lang zijn. Er moet plaats zijn voor 15 boxen die afgescheiden zijn met hekkens van vier meter.

Voor veldritten klasse 1 moet de totale ruimte minstens 60 meter bedragen en plaats bieden aan 12 boxen.

Wedstrijdduur

De tijdsduur van een veldrit moet zo dicht mogelijk aansluiten bij

- 40 minuten voor de dames en de junioren

- 50 minuten voor de beloften

- 60 minuten voor de heren elite en wedstrijden waar zowel de heren elite als beloften aan de start komen.

Tijdens wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden zal de tijdsduur van een veldrit tussen de 60 en 70 minuten liggen.

Aantal ronden

Op basis van een schatting hoe snel één ronde zal afgelegd worden wordt het aantal ronden van een veldrit bepaald. Het aantal ronden x de tijd van één ronde moet zo dicht mogelijk aansluiten bij de wedstrijdduur, zie hierboven.

Het aantal ronden kan aangepast worden tijdens de wedstrijd, als bijvoorbeeld blijkt dat één ronde zeer snel afgelegd wordt.  Aan de finish wordt er telkens aangegeven hoeveel ronden nog afgelegd moeten worden. Een veldrijder weet altijd wanneer de laatste ronde ingaat door de bel.

Laatste ronde

Bij aanvang van de laatste ronde moet steeds de bel geluid worden.