Veldrijden‎ > ‎

Eerste wk veldrijden


Eerste WK veldrijden

In 1950 werd voor het eerst een officieel WK veldrijden georganiseerd, daarvoor was er wel al een officieus wereldkampioenschap en werd dit het Criterium International genoemd.

Frankrijk en het begin van het veldrijden zijn sterk aan elkaar verbonden waardoor het ook niet verwonderlijk is dat het eerste WK op 4 maart 1950 in de bossen van Vincennes nabij Parijs plaatsvond.

Ook de hoofdrolspelers waren van Franse origine met Jean Robic, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1947, en Roger Rondeaux. Robic voelde zich niet helemaal in zijn sas bij de start door een verkoudheid, maar een glaasje port verhielp dat probleem.

Robic begon goed aan zijn wedstrijd om de eerste regenboogtrui in het veld te veroveren en had enkel zijn landgenoot Pierre Jodet nog in het wiel. Rondeaux was wat minder gestart en begon zijn achtervolging.

Jodet moest vooraan afhaken en Robic, die nog een lang seizoen voor de boeg had, wou niet te veel krachten verspelen door alleen op kop te rijden. Rondeaux kon zo uit de achtergrond komen aansluiten, maar wist zich in een spurt met Robic geklopt waardoor hij zijn vriend en rivaal probeerde te lossen. Dat lukte niet en Robic won door zich de snelste aan de meet te tonen, de Fransman werd zo de eerste wereldkampioen in het veld.

In de top-10 zijn ook twee Belgen terug te vinden met Georges Vandermeirsch (Bel) op een achtste plaats en Eugène Jacobs (Bel) op een tiende.

Rondeaux liet na afloop verstaan : 'Niemand kon Robic er vandaag afrijden en in de spurt is hij de allerbeste.'

Winst in het wereldkampioenschap veldrijden achtte Robic even hoog in als zijn eindoverwinning in de Tour van 1947.

Jean Robic als deelnemer en Louison Bobet als toeschouwer bij een cyclo-cross in… 
Jean Robic, hier bezig in de veldrit van Fontenay-sous-Bois in 1961

Jean Robic, winnaar van de Tour de France 1947
Jean Robic als winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1947

Uitslag

1. Jean Robic (Fra) 23.25 km in 51'44" (gemiddelde 26.965km/u)
2. Roger Rondeaux (Fra)
3. Pierre Jodet (Fra) +1:58
4. Georges Meunier (Fra) +2:47
5. Nello Sforacchi (Ita)
6. Martin Metzger (Zwi)
7. Sergio Toïgo (Ita)
8. Georges Vandermeirsch (Bel)
9. Roland Fantini (Zwi)
10. Eugène Jacobs (Bel)