Fans‎ > ‎

Crossseizoen Balint Hamvas

Op het einde van het seizoen 2011-2012 vroeg ik aan Balint Hamvas om zijn beste foto's uit te kiezen, deze foto's bezorgde hij mij.

Wat een seizoen! 5 maanden duurde het, 34 wedstrijden nam ik voor mijn rekening , 15.000 kilometer heb ik gereden, ik nam meer dan 35.000 foto’s, dronk ongeveer 40 liter Cola, at zeker 20 kilo frieten en, volgens mijn computer, heb ik ‘Laat de zon in je hart’ wel 50 keer beluisterd. Dat is mijn seizoen in cijfers! Het was een prachtige ervaring maar toen Jonas vroeg om iets te schrijven over mijn vijf favoriete foto’s wist ik dat het een moeilijke oefening zou zijn! Hoe kun je een seizoen samenvatten in vijf foto’s? Zo veel geweldige momenten, zo veel herinneringen, intense, slopende, pijnlijke of prachtige. Na een moeizame oefening, wil ik jullie mijn vijf favoriete foto’s van het seizoen presenteren en het verhaal achter de foto - ik hoop dat jullie het interessant zullen vinden.


Asper-Gavere

Het was weer een erg droge en prachtige dag, niet de eerste en niet de laatste van het seizoen. Dit gezegd zijnde, ik gedij in de modder dus de eerste helft van de dag probeerde ik wanhopig om mijn ritme te vinden: ik probeerde de goede hoeken te vinden, de goede afdalingen en klimmen maar mijn inspanningen leverde niets op wedstrijd na wedstrijd. Met de mannen elite bleef er nog één categorie over en ik was boos op mezelf dat ik geen enkele degelijke foto kon afleveren. En dan gebeurde er iets. Ik lag neer op de grond en vond de perfecte hoek en de rest van de wedstrijd was pure magie voor mij en ik had steeds de mogelijkheid om prachtige foto’s te nemen. Deze foto van Stybar die de bocht neemt is waarschijnlijk mijn favoriete foto van het seizoen en het zou mijn beste foto ooit zijn geweest indien het toen een modderige wedstrijd was geweest. Met de zon en het stof? Dan is het gewoon een ‘hij-gaat-er-wel-voor-door-foto‘. Maar desalniettemin vind ik hem geslaagd.


Koksijde

Het loont soms om te laat te zijn. De Worldcup wedstrijd bij de vrouwen in Koksijde stond op het punt om te eindigen en ik was te laat bij de finish om zowat het enige moment dit seizoen dat Daphny van den Brand Marianne Vos echt kon verslaan vast te leggen. Ik stond aan het begin van de laatste rechte lijn en vond dat een geslaagd punt en besloot om daar te zitten wachten tot de mannen elite zouden finishen. En wat een finish was dat! Hoewel je het beruchte elleboogwerk niet kan zien, kun je wel de intensiteit beleven en ik denk dat deze hoek vrij uniek is.


Scheldecross

Soms heb je gewoon geluk. De lichtinval is perfect, de beste veldrijder nadert je en je krijgt elk onderdeel exact correct. Vanaf het moment dat ik de foto nam wist ik dat dit een goede zou zijn. Pas wanneer ik naar het perscentrum terugkeerde zag ik de fijne details: het zand dat omhoog schiet door zijn rechtervoet, het kleine struikje dat de voorgrond wat interessanter maakt, de achtergrond of het feit dat ik zijn gezicht kon oplichten zonder schaduwen achter te laten - soms is het erg moeilijk om dat allemaal juist te krijgen, dat kan ik je verzekeren. Soms heb je gewoon geluk.


WK Koksijde

Soms grenst het aan het onmogelijke om uniek en origineel te zijn. Door de bijna niet meer bij te houden rijen van mensen op het wereldkampioenschap in Koksijde werden de fotografen bijeengedreven op een handvol plaatsen, wat er voor zorgde dat we steeds opnieuw dezelfde foto’s moesten nemen vanuit hetzelfde standpunt.  Ik slaagde erin een manier te vinden om mijn foto’s uniek te maken, maar ik moest daardoor accepteren dat ik dezelfde hoek moest gebruiken in alle vier de wedstrijden. En gelukkig, de foto die ik tijdens de wedstrijd van de elite mannen nam bleek de beste.


Hoogstraten

Eén van de laatste wedstrijden van het seizoen en het was ongelooflijk koud. Het was een lange dag, maar ik was volledig in de ban van hoe meedogenloos deze renners hun fietsen tegen de bevroren grond sloegen, ronde na ronde. Deze foto toont hoeveel druk de fietsen en de banden moeten verdragen. En ook al kun je het niet afleiden uit de foto, de snelheid van 50km/h maakt het er niet eenvoudiger op!

Dit waren mijn favoriete foto’s van het crossseizoen 2011/2012, maar dit is enkel het topje van de ijsberg. Indien je meer zou willen zien, kun je altijd mijn website bezoeken - http://cyclephotos.co.uk